Thursday, September 26, 2013

Sweet Potato/Süßkartoffel

Every Tuesday and Thursday, Miriam's best friend comes over, the girls play, have a snack, and go to ballet together. So I always try to have a something ready to eat for them. I discovered Sweet Potato Power, a sweet potato cookbook at the library and have been making sweet potato bars this week. They always disappear quickly and are simple to make. You only need cooked sweet potato, eggs, almond flour, salt, spices, and honey. They bake for 30 minutes and are indeed quite tasty.

Jeden Dienstag und Donnerstag kommt Miriams beste Freundin vorbei. Die Mädchen spielen dann, haben Kaffeetrinken und gehen gemeinsam zum Ballett. Deshalb backe ich meist etwas. Diese Woche habe ich einen Kuchen gebacken, der auch Süßkartoffelpüree enthält. Er ist ganz einfach herzustellen, neben dem Süßkartoffelpüree braucht man Eier, gemahlene Mandeln, Gewürze, Salz und Honig. Er bäckt nur 30 Minuten und wird hier sehr schnell aufgegessesn.  Sehr zu empfehlen!






14 comments:

  1. Töchterlein Groß meinte heute, sie hat ein tolles Rezept für Süßkartoffel-Pommes-Frittes mit Barbecue-Mayonnaise gesehen... Ich habe noch nie Süßkartoffeln zubereitet. Weder verbacken, noch verkocht. Gibt es Süßkartoffelpüree zu kaufen?

    Der Kuchen sieht auf alle Fälle sehr lecker aus.

    Liebe Grüße
    und ein schönes Wochenende.
    Wir werden unser Holz versorgen.
    Und hoffentlich bekommt mein Mann meinen Rechner wieder richtig zum Laufen. Google und damit auch Blogger funktioniert noch nicht richtig, so kann ich keine Fotos hochladen.

    Liebe Grüße
    Nula

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    1. Hier kann man sogar tiefgefrorene Süßkartoffel Pommes Frites kaufen, die man nur aufbacken muß. Um Süßkartoffelpüree zu bekommen, bäckt man eine Süßkartoffel ca. 1 Stunde bei 175 Grad im Backofen. Vorher sticht man mit der Gabel die Haut ein. Nach dem Backen zieht man die Haut ab und püriert die Kartoffel mit dem Pürierstab. Ich weiß gar nicht, ob man das kaufen kann. Man kann Kürbispüree aber in der Dose kaufen. Süßkartoffeln werden hier viel gegessen, sie sind besser für einen guten Blutzuckerspiegel als die herkömmlichen Kartoffeln.

      Ich hoffe auch, daß der Computer wieder in den Gang kommt. Dein Mann muß ja ein toller Tüftler sein. Habt Ihr einen Kamin?

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  2. These look delicious! I will give them a try. We don't eat grains or sugar-- but some potatoes and honey work! Enjoy your weekend! (And thank you for squeezing on some blogging:) your posts are a joy to read)

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  3. OOOOhhhh! They sound good! I checked to see if my library carries the book and sadly they don't :( So could you give the measurements? Pretty please???? :0

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    1. 1/2 cup sweet potato/yam purée, 1/3 cup honey, 2 eggs, 1 cup almond flour (ground almonds), 1/4 tsp. salt (or less), 1/2 tsp. baking soda, 1/4 tsp. cinnamon, 1/4 tsp. nutmeg, 1/4 tsp. cloves

      Combine sweet potato, eggs, honey. Add rest of ingredients. Pour in a greased 8-inch square baking dish, bake for 30-35 minutes at 350 degrees. Enjoy!

      To bake the potato, place a potato (pricked with a fork) into a 400 degree oven and bake for an hour. Let cool and remove flesh. Purée flesh.

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    2. thank you eva! chanda is going to write this down for me now. i'm off to call the doctor as greg has a high fever . . our monday morning bike ride is on hold for a little bit :)

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    3. Oh no, I hope it's nothing serious. Let me know what it is. Peter was in NYC last night, but just to change planes. I hope Greg will recover quickly.

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  4. P.S. Very smart and impressive of your library to have this book!

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    1. Thanks, this library system seems to be quite unique!

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  5. Not gaps-- we eat paleo. Many amazing health improvements in all if us

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  6. Yes, all of us-- it helps me cook the same foods for us without fine tuning for each person (which I did for many years:() We actually follow "The Perfect Health Diet" by Jaminet.it is based on traditional cultures around the world. It is very practical. We use dairy, but make sure it is grassfed-- so, for example, I buy cream and make it into butter using our blender, and I make sour cream and yogurt. That way I can easily control the ingredients and source cream. Let me know if you are interested in chatting more and I can send you an email-- I love this topic and can go on a bit:) Barbara

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    1. I know about this diet, we have been following the Blood Type loosely because it is almost identical to our children's allergies (foods to be avoided), but I have also tried paleo and Gaps with some variations for myself. Sure, I still owe you an e-mail anyway, now that Peter is back, we could chat about this a bit more. I have been always interested in food. Let's do it!

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